CUM RECUPEREZI INVESTIŢIA CHIAR ÎN PRIMELE 3 LUNI DE MUNCĂ?
Așa cum am menționat și mai sus, investiţia se poate recupera în mare parte chiar în primul sezon de 3 luni (septembrie-decembrie). Să-ţi arăt cum:
1. Prestări servicii pentru public.
Oamenii aduc merele căzute pentru a le face suc. Preţul prelucrării este unul modic, de numai 2,00 lei pe litru. Pentru aceasta trebuie spălate merele, zdrobite, presate, pasteurizat şi ambalat sucul. Preţul flaconului sau al pungii bag in box este inclus, în funcţie de dorința clientului (flacon 2 litri special pentru suc sau punga bag in box 5 litri). Noi nu câştigăm de pe urma materialelor de ambalat, deci nu socotim ca şi venit.
Nu-ţi fă griji, la preţul aceasta oricine își poate permite să preseze suc din merele proprii. Astfel un flacon de 2 litri de suc 100% natural va avea preţul de 4,00 lei, la 5 litri 10,00 lei.
În sezon vei lucra 10 ore pe zi. Poate vei face și schimb de noapte, așa cum facem și noi.
Făcând un calcul pentru 10 ore lucrate pe zi, cu productivitate de 300 kg pe oră vei prelucra 3000 kg de mere pe zi.
Din 3000 kg de mere, cu capacitatea de presare 70% vei avea 2100 litri de suc, pentru care primeşti de la clienţi 2100 * 2 lei = 4200 lei, inclus materialele de ambalat.
Lucrezi 26 de zile pe lună, deci 4.200 lei * 26 = 109.200 lei incasări pe lună.
2. Venituri din vânzarea sucului.
Se cumpără mere, se face suc şi se vinde prin magazine. Aici ar fi prea lung să detaliez, dar se câştigă frumos. În calcul punem câştig de numai 10.000 lei pe lună după vânzarea sucului.
Așa cum am menționat și mai sus, investiţia se poate recupera în mare parte chiar în primul sezon de 3 luni (septembrie-decembrie). Să-ţi arăt cum:
1. Prestări servicii pentru public.
Oamenii aduc merele căzute pentru a le face suc. Preţul prelucrării este unul modic, de numai 2,00 lei pe litru. Pentru aceasta trebuie spălate merele, zdrobite, presate, pasteurizat şi ambalat sucul. Preţul flaconului sau al pungii bag in box este inclus, în funcţie de dorința clientului (flacon 2 litri special pentru suc sau punga bag in box 5 litri). Noi nu câştigăm de pe urma materialelor de ambalat, deci nu socotim ca şi venit.
Nu-ţi fă griji, la preţul aceasta oricine își poate permite să preseze suc din merele proprii. Astfel un flacon de 2 litri de suc 100% natural va avea preţul de 4,00 lei, la 5 litri 10,00 lei.
În sezon vei lucra 10 ore pe zi. Poate vei face și schimb de noapte, așa cum facem și noi.
Făcând un calcul pentru 10 ore lucrate pe zi, cu productivitate de 300 kg pe oră vei prelucra 3000 kg de mere pe zi.
Din 3000 kg de mere, cu capacitatea de presare 70% vei avea 2100 litri de suc, pentru care primeşti de la clienţi 2100 * 2 lei = 4200 lei, inclus materialele de ambalat.
Lucrezi 26 de zile pe lună, deci 4.200 lei * 26 = 109.200 lei incasări pe lună.
2. Venituri din vânzarea sucului.
Se cumpără mere, se face suc şi se vinde prin magazine. Aici ar fi prea lung să detaliez, dar se câştigă frumos. În calcul punem câştig de numai 10.000 lei pe lună după vânzarea sucului.
Cheltuieli
- cheltuieli cu materiale de ambalat. Sa presupunem ca jumatate dintre clienți optează pentru flacoane de 2 litri, jumătate pentru pungă bag in box de 5 litri. Prețul flaconului este de cca 1 leu, deci 500 buc/zi = 500 lei, punga de 5 litri este la 3 lei, deci 220 buc/zi = 660 lei. Cheltuieli totale cu materiale de ambalat = 1160 lei / zi * 26 zile = 30.160 lei/lună.
- cheltuieli salariale. Presupunem că ai 3 muncitori şi o persoană administrativă, şi le plăteşti bine să fie motivaţi, cu câte 2700 lei pe lună plus dările pentru stat de 13000 lei, înseamnă 4000 lei / salariat *4= 16.000 lei / lună.
- cheltuieli cu curentul. Ţi-am spus, că toate utilajele sunt la 220 V monofazic, fiindcă se găsește mai ușor decât 380 V trifazic. Prin prelungitor alimentăm remorca cu curent, iar curentul consumat se măsoară cu contor şi plătim proprietarului. Se poate alimenta şi cu generator de curent, dar va costa mai mult. Din experienţa noastră consumul de curent nu depăşeşte 400 lei pe lună.
- cheltuieli cu butelii pentru pasteurizare. Din experienţa noastră două butelii propan pot pasteuriza peste 10.000 litri de suc, la preţul schimbării fiind de 540 lei /2 buc. Pentru cantitatea de mai sus ai nevoie de 5,5 de butelii pe lună, costul schimbării fiind de 2.950 lei pe lună.
- cheltuieli cu transportul muncitorilor, cheltuieli cu telefoane, fluturaşe, afişe în comună, etc – 2000 lei pe lună.
- alte cheltuieli neprevăzute = 1000 lei / lună.
––––––––––––––––––––––––––––––
Total cheltuieli = 52.500 lei
Total venit estimat = 109.200 lei.
––––––––––––––––––––––––––––––
Profit = 56.700 lei pe lună = 11.500 euro * 3 luni de sezon = 34.500 euro.
––––––––––––––––––––––––––––––
Ce părere ai?
Dacă lucrez la jumătate de normă, la capacitate de numai 150 kg pe oră, veniturile tale vor fi jumătate, deci 55.000 lei pe lună, cheltuilelile vor fi de 30.000 lei pe lună, iar asta înseamnă un profit de 25.000 lei pe lună. Cu jumătate de normă. Într-un sezon de 3 luni ai profit de 75.000 lei, care înseamnă cca 15.200 euro. Cu jumătate de normă.
Mai sunt multe lucruri de povestit, vom avea ce să vorbim dacă ne vom întâlni personal.
Eşti în mișcare…
- Te poţi deplasa de la comună la comună, sau chiar la pomicultorii mari
- Obţii autorizaţia sanitară foarte simplu
- Lucrezi oriunde, în oricare colț al țării
- Poţi vinde instalaţia mobilă mai uşor decât un punct fix
Noi îţi facem instalaţia mobilă…
- Cu utilajele alese și negociate, cu care lucrăm și noi și clienții noștri
- Te învăţăm cum să lucrezi, nu trebuie să experimentezi pe pielea ta.
- Te punem în legătură cu furnizorii noştri de materiale consumabile, să le cumperi la preţul negociat de noi